Řecké stifado
Každý Čech, který ochutnal řecké stifado, byl nadšený, i když bylo připálené. S touto větou přivítal Dášu Kubíkovou jihlavský Řek Kostas Charakleias, který nám vysvětlí, jak tento masitý typický řecký pokrm připravit. Maso je dobré třeba králičí, ale není podmínkou.
Maso omyjeme, naporcujeme a připravíme marinádu ze 2dcl olivového oleje. Patří do ní koření – hřebíček, nové koření, bobkový list, tymián, 2 nakrájené cibule, česnek, sůl a pepř. Naložené maso patří do ledničky na 12 hodin.
„Maso vyčistíme od marinády, posypeme trochu moukou a smažíme,“ vysvětluje Kostas. Po chvilce maso vyndáme a na pánev vložíme několik celých cibulí, které orestujeme dohněda. Pak vrátíme maso zpět a přidáme rajčata, resp. rajský protlak, cukr a skleničku vody, tři stroužky česneku, sůl a pepř.
S jídlem skoro nemícháme, aby se cibulky nerozpadly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.