Italský citronový sorbet
V Itálii je celé léto značné parno a tak Italové vědí, jak se příjemně osvěžit. Od Evy Cestarollo máme recept, jak připravit citronový sorbet. Není to klasická zmrzlina, tak jak ji dnes známe, je to ostřejší nápoj, který ale nakonec do mrazáku můžeme dát také, pokud ovšem zbude.
„Základ je citronová zmrzlina a prosecco. Pokud ho nemáme, můžeme nahradit klasickým sektem. Dáme sekt vychladit a postupně do větší nádoby přidáváme zmrzlinu a tyčovým mixerem mixujeme do krému,“ radí Eva Cestarollo. Můžeme přidat i kapku vody, sorbet dostane ostřejší chuť.
Italové mají lahodný citronový likér – limonchello, kterým můžeme nahradit vodku. „Pokud je vychlazený, tak je to naprosto úžasná věc. Přidáváme tak nějak podle oka.“
Když má sorbet krémovou konzistenci, nalijeme ho do skleniček. Podává se většinou na vytrávení po bohatém obědě. Doplnit můžeme lístky bazalky, další bylinky jsou na vás.
Dáme-li sorbet do mrazáku, vznikne nám lahodná zmrzlina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.