Uvařte si pravý ruský boršč

Recept připravil Zdeněk Hubáček z Pivovarského hostince v Havlíčkově Brodě.

Vepřové kosti
Divoké koření – bobkový list, celý pepř, jalovec
3 mrkve
2 cibule
30 dkg hlávkového zelí
červená řepa čerstvá
2 větší brambory
1 sklenička sterilované řepy
česnek
kysaná smetana

Vývar - vepřové kosti vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě s divokým kořením, než začne maso od kostí odpadávat.

Zeleninový základ:
Nastrouháme mrkev, červenou řepu, 2 cibule, 30 dkg zelí, 1 malá sklenička sterilované řepy.

Na sádle orestujeme 3 mrkve nahrubo nastrouhané až dohněda, cca 15 minut, pak přidáme pokrájenou řepu, nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme. Přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, na kostky nakrájené brambory, hlávkové zelí, zalijeme vývarem a vaříme. Než brambory úplně změknou, přidáme malou skleničku naložené řepy. Po dovaření odstavíme, z vývaru vybereme kosti, vývar přecedíme, přelijeme do zeleninového základu, přidáme maso, strouhaný česnek, dle chuti dosolíme, na talíři dozdobíme kysanou smetanou.