Uvařte si pravý ruský boršč
Recept připravil Zdeněk Hubáček z Pivovarského hostince v Havlíčkově Brodě.
Vepřové kosti
Divoké koření – bobkový list, celý pepř, jalovec
3 mrkve
2 cibule
30 dkg hlávkového zelí
červená řepa čerstvá
2 větší brambory
1 sklenička sterilované řepy
česnek
kysaná smetana
Vývar - vepřové kosti vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě s divokým kořením, než začne maso od kostí odpadávat.
Zeleninový základ:
Nastrouháme mrkev, červenou řepu, 2 cibule, 30 dkg zelí, 1 malá sklenička sterilované řepy.
Na sádle orestujeme 3 mrkve nahrubo nastrouhané až dohněda, cca 15 minut, pak přidáme pokrájenou řepu, nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme. Přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, na kostky nakrájené brambory, hlávkové zelí, zalijeme vývarem a vaříme. Než brambory úplně změknou, přidáme malou skleničku naložené řepy. Po dovaření odstavíme, z vývaru vybereme kosti, vývar přecedíme, přelijeme do zeleninového základu, přidáme maso, strouhaný česnek, dle chuti dosolíme, na talíři dozdobíme kysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.