Jak si nejvíc pochutnáme na plísňovém sýru?
V září si můžete každý rok v Přibyslavi každý rok na Mlékárenských dnech prohlédnout a ochutnat ty nejúspěšnější mléčné výrobky u nás. Mezině patří i sýr plísňového typu, který u nás zdomácněl pod názvem hermelín. Jak s ním správně zacházet, než se pustíme do jeho konzumace, prozradil vývojář z Pribiny Vladimír Čejna.
Hermelín je nutné vyndat z ledničky nejméně dvacet minut před tím, než ho chceme jíst. Proč? „Sýr se dostane chuťově úplně jinam – tuk se rozplyne a sýr se doslova rozpouští na jazyku. Kdo to vydrží, ať raději počká alespoň půl hodiny.“
Syrový hermelín se nejlépe jí nakrájený na výseče k červenému vínu. Co se týká tepelné úpravy, můžeme hermelín samozřejmě obalit v trojobalu a dát si ho smažený, ale labužníci si ho možná vychutnají ve formě teplého předkrmu podle doporučení Vladimíra Čejny.
„Sýr stačí obalit v anglické slanině a dát zapéct do trouby. Troubu raději kontrolujte, protože tuk ze sýra i ze slaniny se rychle roztéká, takže to netrvá dlouho. Věříme, že takto si na hermelínu také pochutnáte.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.