Koláčky paní Olgy
Při našem živém vysílání z Horní Cerekve jsme zažili krásné překvapení. Tácek plný výborných koláčků od paní Olgy Urbanové. Tady je její recept: Ze 7dkg droždí, 7 lžiček cukru a ¼ litru mléka, uděláme kvásek. Dále vezmeme 3 žloutky, které ušleháme a pak do nich postupně přikapáváme čtvrt litru oleje, jako když se dělá domácí majonéza. Přidáme 500g hladké mouky se špetkou soli, vše smícháme a vypracujeme těsto.
Koláčky vykrajujeme ihned a stačí nám k tomu sklenička.
Na náplň potřebujeme 1 měkký tvaroh smíchaný s práškovým a vanilkovým cukrem a vejcem. Potřebujeme ještě jakoukoliv dobrou marmeládu a drobenku z másla, polohrubé mouky a cukru. Jednoduchý návod zní: na půlku másla hrnek cukru a hrnek mouky. A poslední věc – rozšleháme si vidličkou bílek.
Na vykrájené koláčky dáme tvaroh, uděláme raneček, který namočíme v rozšlehaném bílku, pak v drobence a dáme na plech s pečícím papírem s ouvazkem dolů, jak píše paní Olga. Do vykynutých koláčů uděláme důlek, do něj mázneme marmeládu. Upečeme do růžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.