Kapr po novohradsku

Všimli jste si, kolik už je na Vysočině vypuštěných rybníků? Krásní čerství vylovení kapři můžou rovnou na náš stůl, nemusíme čekat na Vánoce. Rybář a kuchař rybích specialit Theodor Kalášek z Kališť na Jihlavsku doporučuje vyzkoušet kapra po novohradsku.

Počítejme s tím, že budeme potřebovat trochu času předem na naložení ryb.

Řízky z kapra uděláme trochu tenčí. Naložíme je do rozmačkaného česneku, nasolíme a necháme marinovat nejméně hodinu. Theodor Kalášek radí počkat i déle – na oběd nechat rybu marinovat od rána a na večeři klidně celý den.

Dále si připravíme směs z hladké mouky, sladké papriky a pálivé papriky. Poměr paprik si raději určete sami, ať se ostrou paprikou nespálíte.

Naložené kapří řízky v této směsi obalíme a osmažíme na sádle. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla dozlatova 10 - 15 minut. Podávat můžeme se salátem, vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem.

autor: dak