Pomazánka hummus
Z orientální kuchyně můžeme v našich zeměpisných šířkách pochytit skutečně kde co. Kupříkladu pomazánku z cizrny, kterou oni nazývají hummus. Pro nás samotné to slovo příliš vábné není, nenechme se ale zmást, je to skutečná delikatesa.
Kateřina Kuncová vozí z orientu barevné látky, ale také zajímavé recepty. „Základem je cizrna. Buď ji koupíme klasicky v sáčku nebo můžeme použít sterilovanou. Tvrdou cizrnu musíme namáčet a nejlépe vařit v tlakovém hrnci, aby rychleji změkla,“ vysvětluje paní Kateřina.
Pokud nemáme čas, bohatě nám postačí cizrna sterilovaná. „Nechte v tom i tu vodu. Dále rozmixovat, přidáme česnek, sůl a pepř. Patří tam také sezamová pasta, které se říká tahini, dá se koupit i tady v Česku.“
Všechny ingredience musíme rozmixovat a pomalu přikapávat olivový olej.
Hummus je nejlépe konzumovat s chlebem. Kateřina Kuncová doporučuje arabský chléb, který běžně koupíme. Nezapomeňte ho ale před jídlem trochu nahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.