Pomazánka hummus

Z orientální kuchyně můžeme v našich zeměpisných šířkách pochytit skutečně kde co. Kupříkladu pomazánku z cizrny, kterou oni nazývají hummus. Pro nás samotné to slovo příliš vábné není, nenechme se ale zmást, je to skutečná delikatesa.

Kateřina Kuncová vozí z orientu barevné látky, ale také zajímavé recepty. „Základem je cizrna. Buď ji koupíme klasicky v sáčku nebo můžeme použít sterilovanou. Tvrdou cizrnu musíme namáčet a nejlépe vařit v tlakovém hrnci, aby rychleji změkla,“ vysvětluje paní Kateřina.

Pokud nemáme čas, bohatě nám postačí cizrna sterilovaná. „Nechte v tom i tu vodu. Dále rozmixovat, přidáme česnek, sůl a pepř. Patří tam také sezamová pasta, které se říká tahini, dá se koupit i tady v Česku.“

Všechny ingredience musíme rozmixovat a pomalu přikapávat olivový olej.

Hummus je nejlépe konzumovat s chlebem. Kateřina Kuncová doporučuje arabský chléb, který běžně koupíme. Nezapomeňte ho ale před jídlem trochu nahřát.

autor: dak