Zázvor stokrát jinak
Splní-li se předpovědi meteorologů, bude se postupně ochlazovat a na Nový rok se dočkáme snad i mrazů. Není proto od věci pár dobrých rad, jak se v zimních měsících ohřát. Nejúčinnější je zázvor, který umí bojovat proti bacilům, virům, ale i proti zimě.
Botanik Pavel Valíček ví, že nás umí prohřát a radí, ať ho kupujeme kandovaný, mletý, ale nejlépe čerstvý. Zázvor bychom měli v kuchyni využívat po celou zimu a možností máme více: „Využití v kuchyni je široké. Od strouhání čerstvého zázvoru do čaje, až po přidání plátku zázvoru do vody při vaření brambor nebo zeleniny.“
Zázvor zahřívá i ve spojení s medem. „Med je nejlepším nosičem vitamínů a živin. Když si koupíte sušenou kustovnici čínskou, můžete ji smíchat s medem a po lžičkách užívat. Se zázvorem můžete udělat totéž, ale je tam jedem problém,“ varuje Pavel Valíček.
Když se s medem smíchá cokoli s vysokým obsahem vody, med zřídne a může začít kvasit. Proto je dobré nejprve zázvor nasušit, nebo koupit sušený a teprve potom smíchat s medem. Užívejte ho po lžičkách, doslazujte s ním čaj, nebo třeba dochucujte asijská jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.