Zázvor stokrát jinak

Splní-li se předpovědi meteorologů, bude se postupně ochlazovat a na Nový rok se dočkáme snad i mrazů. Není proto od věci pár dobrých rad, jak se v zimních měsících ohřát. Nejúčinnější je zázvor, který umí bojovat proti bacilům, virům, ale i proti zimě.

Botanik Pavel Valíček ví, že nás umí prohřát a radí, ať ho kupujeme kandovaný, mletý, ale nejlépe čerstvý. Zázvor bychom měli v kuchyni využívat po celou zimu a možností máme více: „Využití v kuchyni je široké. Od strouhání čerstvého zázvoru do čaje, až po přidání plátku zázvoru do vody při vaření brambor nebo zeleniny.“

Zázvor zahřívá i ve spojení s medem. „Med je nejlepším nosičem vitamínů a živin. Když si koupíte sušenou kustovnici čínskou, můžete ji smíchat s medem a po lžičkách užívat. Se zázvorem můžete udělat totéž, ale je tam jedem problém,“ varuje Pavel Valíček.

Když se s medem smíchá cokoli s vysokým obsahem vody, med zřídne a může začít kvasit. Proto je dobré nejprve zázvor nasušit, nebo koupit sušený a teprve potom smíchat s medem. Užívejte ho po lžičkách, doslazujte s ním čaj, nebo třeba dochucujte asijská jídla.

autor: dak