Gremoláta – nenápadná italská přísada do jídla
Chcete si vylepšit chuť smažených jídel? Existuje na to rychlý a účinný trik - kápnout na ně trochu gremoláty. Samo slovo gremoláta pochází z italštiny, konkrétně v Milánu znamenalo gremolá něco jako rozemlít na zrnka, pak ale vešlo ve známost ve spojení s konkrétním chodem italské kuchyně. Telecí kližku s morkovou kostí po celém světě znají jako ossobuco s gremolátou.
My se dnes naučíme právě tuto výraznou zálivku. Tip máme od mistra odborného výcviku na žďárské Střední gastronomické škole Adoplha Kolpinga Jiřího Jičínského. „Gremoláta je jednoduchá. Nejdůležitějšími přísadami jsou hrst nasekané čerstvé petrželky, trochu česneku, k tomu olivový olej a pár kapek citronové šťávy.“
Používá se na pokrmy smažené v těstíčku a velice často na ryby. „Když tím to maso v těstíčku pokropíte, tak je to chuťově posune o několik úrovní výš. U mořských ryb překryje i pro někoho nepříjemnou rybí chuť.“
Kdo chce použít gremolátu i na biftek, může přidat i najemno nasekané kapary a trochu citronové kůry. Rozhodně ale přidáváme na jídlo úplně nakonec, až těsně před servírováním.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.