Kandovaná pomerančová kůra
V gastronomii jde pokrok rychle kupředu a každou chvíli se setkáváme s něčím novým – s novou chutí, novou úpravou už nám známých jídel, nebo s celou novou exotickou kuchyní. I ve světě dezertů se cukráři předhánějí v nápadech, aby oslnili, a to se nám, milovníkům sladkého velice líbí.
K ozdobení se dělá všechno nožné – jedlý papír, jasmínové květy, čokoládový prach, zlatý nebo stříbrný sprej, a tak dále. Dnes se můžeme nechat inspirovat receptem na velice chutné kousky kandované pomerančové kůry, kterou můžete přidat ve vhodné kombinaci třeba ke zmrzlině nebo k čokoládovým dezertům.
Zkušenosti s její výrobou má cukrářka Veronika Brožová z restaurace Panorama ve Velkém Meziříčí. Není to těžké, jen to chce čas. Potřebujeme jeden pomeranč, cukr a vodu.
Pomeranč by se měl správně odmočit alespoň jeden den ve vodě, aby se z něj vyplavily postřiky. Pokud ho ve vodě necháte dva nebo tři dny, denně měňte vodu. Kůru potom asi půl hodiny vařte s vodou. Poté ji nakrájejte na kousky, zasypejte cukrem a znovu zalijte vodou. Vařte další hodinu, dokud kůra nezesklovatí.
Veronika doporučuje sušit ji mezi pečícími papíry, aby se neslepila. Asi za den kůra vyschne a můžeme ji skladovat v uzavíratelné nádobě. Z ledničky pak můžeme po celé léto vytáhnout chutnou ozdobu a použít ji všude tam, kde chceme cítit krásnou osvěžující vůni pomerančů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka