Panna cotta s malinovou omáčkou
Další červené letní ovoce, které dodává některým dobrotám typickou chuť, jsou maliny. Ať zahradní nebo lesní můžete využít na omáčku typického italského dezertu jménem panna cotta – což doslova znamená vařená smetana, ale celý svět jej zná pod italským názvem.
Nejdříve si připravte:
2 lžičky práškové želatiny
500ml šlehačky
40g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti
Nejprve smíchejte želatinu se dvěma lžícemi vody a nechte odstát, dokud se prášek nevsákne. Šlehačku zahřejte s cukrem a vanilkou na sporáku a na mírném ohni pomalu přiveďte k varu.
Pokud máte celý lusk, tak jej rozpulte a celý vyškrábejte, jinak stačí vanilková tresť. Přidejte želatinu a povařte, dokud se nerozpustí, asi dvě minuty. Panna cotta se nechává přecezená ztuhnout ve formičkách, hrníčcích nebo skleničkách, které by se měly předem vymazat.
Nechte ji odpočívat alespoň 4 hodiny. Z hladu vyndejte pět minut před podáváním a vyklopte. Mezitím si můžete z dvou set gramů malin a cukru připravit rychlou malinovou omáčku. Maliny s cukrem svařte a až budou zchladlé, přelejte jimi panna cottu a můžete dozdobit lístkem meduňky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.