Panna cotta s malinovou omáčkou

Další červené letní ovoce, které dodává některým dobrotám typickou chuť, jsou maliny. Ať zahradní nebo lesní můžete využít na omáčku typického italského dezertu jménem panna cotta – což doslova znamená vařená smetana, ale celý svět jej zná pod italským názvem.

Nejdříve si připravte:

2 lžičky práškové želatiny
500ml šlehačky
40g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma popř. tresti

Nejprve smíchejte želatinu se dvěma lžícemi vody a nechte odstát, dokud se prášek nevsákne. Šlehačku zahřejte s cukrem a vanilkou na sporáku a na mírném ohni pomalu přiveďte k varu.

Pokud máte celý lusk, tak jej rozpulte a celý vyškrábejte, jinak stačí vanilková tresť. Přidejte želatinu a povařte, dokud se nerozpustí, asi dvě minuty. Panna cotta se nechává přecezená ztuhnout ve formičkách, hrníčcích nebo skleničkách, které by se měly předem vymazat.

Nechte ji odpočívat alespoň 4 hodiny. Z hladu vyndejte pět minut před podáváním a vyklopte. Mezitím si můžete z dvou set gramů malin a cukru připravit rychlou malinovou omáčku. Maliny s cukrem svařte a až budou zchladlé, přelejte jimi panna cottu a můžete dozdobit lístkem meduňky.

autor: dak