Slovenský kynutý smetanový koláč - posúch
Dnes zavítáme k sousedům za hranice. Jedli jste někdy posúch? Letos na Slovensku jsem mezi řečí zaslechla o koprovém posúchu, a tak mě zajímalo, co to je za pokrm. Jde o slaný kynutý koláč, který se jí k polévce. Jestli ho chcete také ochutnat, tak si nejprve udělejte kvásek z kostky droždí, špetky soli, dvou lžiček cukru a asi dvou deci mléka.
Na kvásek potřebujeme:
1 kostka droždí
špetka soli
2 lžičky cukru
200ml mléka
Na těsto budeme potřebovat:
350g polohrubé mouky
vlažné mléko podle potřeby
2 smetany
1 vejce
2 stroužky česneku
sůl
kopr
cibulka, slanina – podle chuti
Když je kvásek vykynutý, pustíme se do samotného těsta na posúch. Smícháme kvásek s moukou a podle potřeby přilejeme mléko, aby těsto nelepilo. Zatímco kyne, připravíme si zbylé dobroty podle rad od paní Kováčové z Tomášova: „Vyšleháme dvě smetany s vajíčkem, česnekem a kdo chce, může přidat nakrájený kopr. Anebo, kdo chce, tak podle chuti může přikrájet slaninku nebo cibulku, jak to má kdo rád.“
Těsto necháme zaprášené moukou vykynout, rozděláme ho na plech na pečící papír a smetanovou směs vylijeme nahoru. Posúch se peče v troubě a chutná k polévce, jak dodává paní Kováčová: „My to rádi jíme s čerstvou paprikou a jedli jsme to k fazolové polévce.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.