Flambovaný dezert se žloutkovým krémem a tekutým karamelem
Byla jsem nedávno svědkem toho, jak ze staročeského receptu na obyčejné jídlo vzniká luxusní dezert, který se může okamžitě podávat třeba i v tom nejlepším hotelu. Nejdříve si připravíme žemlovku – housky, mléko, cukr, skořici, jablka, rozinky, však to znáte. Když je žemlovka upečená a voní celým domem, připravíme si k ní na ozdobu žloutkový krém.
Doslova vykouzlit ho umí studentka žďárské střední školy gastronomické Lucie Dokulilová.
Žloutkový krém:
2 žloutky
smetana ke šlehání
Karamel:
100g cukru
lžíce vody
30ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
jablka
cukr
rum
Žloutkový krém se připravuje ve vodní lázni. „Několik žloutků rozmícháme ve vodní lázni a přidáme smetanu ke šlehání. Počkáme, až krém zhoustne, ale musíme dávat pozor na teplotu.“
Lucie připomíná, že teplota by měla být nanejvýš 80 stupňů, jinak by se krém mohl srazit v míchaná vajíčka. Dezert ze žemlovky ozdobíme nejen omáčkou, ale i tekutým karamelem. „Na pánev vsypeme cukr a trochu vody, počkáme, až trochu zhnědne a přidáme smetanu ke šlehání. Karamel krásně zhoustne a změní barvu,“ radí Lucie.
Než karamel vlijeme na talíř, můžeme ho přecedit, aby zůstal pěkně jemný. Na závěrečnou úpravu budeme potřebovat nakrájené jablko. Plátky posypeme krystalovým cukrem a polijeme kapkou rumu. Teď můžeme začít kouzlit s flambovací pistolí, jako Lucie. Pod jejíma rukama vyšlehne na pár vteřin velký plamen, cukr se změní v křupavou krustu a nakonec se nahoru položí několik lístků orchideje, které byly předtím ponořené v cukrovém rozvaru.
Úhlednou porci žemlovky přelijeme žloutkovým krémem, ozdobíme karamelem a nahoře zapálíme cukr na plátcích z jablek a luxusní dobrota je hotová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.