Mrkvová smetanová polévka
Moc ráda využívám recepty na jídla, která nedají moc práce. A ta dnešní polévka je přesně taková. Sice není za dvacet minut na stole, ale zato nemusíte skoro nic dělat – jen očistit půl kila mrkve a oloupat brambory, a to je za chvilku.
- 600g mrkve
- 2 větší brambory
- lžíce másla
- sůl, koření
- 150ml smetany ke šlehání
Autor této vynikající horké pochoutky Zdeněk Kovtun radí hodit nejprve zeleninu na máslo. „Nakrájíme si mrkev a brambory na kostičky, a hodíme je na máslo trochu zapěnit, aby získaly lazuru. Teprve potom je dáme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme, okořeníme - například grilovacím kořením nebo špetkou kari - a necháme hodinu až hodinu a půl vařit.“
Delší dobu vaření potřebuje právě mrkev. Teď máme volno, můžeme jít třeba běhat nebo si číst, podle toho, co je vaší povaze bližší.
Až mrkev pořádně změkne, závěr vaření už je podle Zdeňka Kovtuna jednoduchý: „Rozšleháme to ještě za varu ručním mixérem najemno a zahustíme smetanou.“
Smetanu přidejte až na závěr do hrnce, když už polévka nevaří anebo rovnou na talíř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.