Staročeský jahelník
Sváteční období na konci roku se vyznačuje především plnými stoly, těžkými jídly a vydatnými porcemi. Pokud byste také potřebovali odlehčit, můžete kromě zmenšení všech porcí aspoň o trochu do jídelníčku zařadit dobrotu našich předků, která neobsahuje maso, spoustu tuku ani nezdravých cukrů.
Stačí mít doma pytlík jáhel a nějaké sušené švestky, meruňky nebo křížaly z jablek.
1 hrnek jáhel
2 hrnky vody
1 hrnek mléka
2 vejce
75g přírodního nebo třtinového cukru
hrst rozinek
sušené ovoce
špetka soli, skořice
Jáhly si odměříme v hrnku a prolijeme v sítku vařící vodou, aby nezhořkly. Pak je uvaříme podobně jako rýži s dvojnásobným množstvím vody, ale část vody můžete nahradit mlékem nebo k vodě ještě hrnek mléka přidat. Vznikne jáhlová kaše, kterou necháme mírně vychladnout a dochutíme cukrem a rozinkami. Pak přimícháme oddělené žloutky, špetku soli, skořici a kdo má rád, tak i oříšky nebo semínka, ale mně obvykle ovoce s rozinkami stačí.
Vyšleháme bílky a vmícháme do kaše – vlastně je to podobné jako rýžový nákyp.
Do vymazané dortové formy nebo do zapékací misky rozetřeme polovinu kaše, poklademe sušeným nebo čerstvým ovocem a přikryjeme zbytkem jáhlové kaše. Musím říct, že k jáhlám nejlépe sedí švestky, ale se skořicí a jablky je jahelník také vynikající. Upečený je na 180 stupňů asi za půl hodiny a jíst se dá teplý jako lehký oběd, ale i studený jako moučník.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.