Zeleninové hranolky s marinovaným kuřecím
Dnes mám skvělý tip pro všechny, kdo už také nevědí, jak si připravit pětkrát denně zeleninu. Lenka Pavlíčková, která vaří v Třebíči pro kuchyni Pažitka zdravě a chutně, má denně nápady pro zdravé a vynikající vaření. Dokonce není ani nijak časově náročné a hodí se všem, kdo nechtějí přibírat zbytečná kila. Takové hranolky vůbec nemusí být smažené a tedy plné tuku!
Prostě je vyměníme za zeleninu a upečeme v troubě.
Na hranolky:
mrkve
petržel
celer
batáty
bylinky provensálské nebo divoké
sůl
olivový olej
Marinované kuřecí:
kuřecí prsa
2 stroužky česneku
zázvor na tenké plátky
sůl
kvalitní sójová omáčka
lžička medu
„Oloupeme si mrkev a rozkrájíme si ji na takové hranolky, takže nadvakrát dva plátečky a ještě jednou skrz. Použít se dá i petržel, celer nebo například batáty. Všechny kousky vložíme do misky, nasolíme si je a použijeme bylinky. Ideální jsou provensálské bylinky, nebo divoké bylinky, jako je bazalka nebo tymián. Zakápneme olivovým olejem a dáme na plech upéct na zhruba dvacet minut,“ doporučuje Lenka Pavlíčková.
Zeleninové hranolky jsou vhodnou přílohou k masu, takže zatímco se pečou, pustíme se do kuřecího masa, které přijde na pánev. Je ovšem dobré je mít předem naložené v marinádě. Vyrobíme ji ze sójové omáčky. Pozor, pouze z kvalitní omáčky, podíváme se na složení a vynecháme z nákupu takové, kde jsou umělé přísady. Rozmícháme ji s medem a ke kouskům kuřecího přidáme česnek a zázvor. Na talíři doplníme zeleným salátem, oblíbeným dipem a je hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka