Králík na čínu

Už zase králík, říká malý chlapec ve známém filmu. Doufám, že vy si to neřeknete, když vám dnes opět nabídnu králíka. 

Chovatel králíků Miroslav Caha z Brtnice by totiž mohl receptů dávat spousty. Celkem oprávněně chválí maso z králíků jako zdravé.

Ingredience
  • králičí stehna a hřbet
  • 3 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • pórek
  • 1 paprika
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • kousek zázvoru

„Králičí maso se u nás tolik nekonzumuje a je to škola, protože je samozřejmě dietnější než drůbeží, než vepřový, než hovězí samozřejmě. Existují spousty králičích kuchařek, každý má svůj recept, dá se nakládat nadivoko. Já třeba taky ty starší kusy nakládám a dávám nálev jako na zvěřinu, takže potom ani nepoznáte, že to není zajíc, že to je králík.“

To by pro dnešek mohla být jedna inspirace. Další možnost, pokud chcete něco opravdu netradičního, je použít králičí maso na takzvanou čínu.

„Vezmeme stehna, hřbety, nakrájí se to na kostky a udělá jako klasickou čínu. Udělal jsem to tuhle s bambusovými výhonky a moc se to povedlo, chutná to velice dobře,“ chválí chovatel čínský recept.

Jak vypadá taková marináda? Na kousky nakrájíme kromě masa z jednoho králíka také 3 cibule, 5 stroužků česneku, kousek pórku, papriky a balení bambusových výhonků. Promícháme se sójovou omáčkou, worcesterem, solí, pepřem, kousky zázvoru a jedním vajíčkem. Necháme dobře uležet – na pánvi pak máme oběd raz dva. Podáváme s rýží.

autor: dak

Související

  • Kuře po italsku

    Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít. 

  • Rychlé krůtí na smetaně

    Co si dnes dáme? Otevřu ledničku a mrazák a pak se uvidí. Naposledy jsem vytáhla kousek krůtích prsou odložený na dobu, až bude potřeba uvařit něco hodně rychle.