Nejkrásnější výhled na zákruty Oslavy je z glorietu. Altán postavili Haugwitzové

25. listopad 2020

Údolí řeky Oslavy je krásné za všech ročních období. Věděli to určitě i bývalí majitelé náměšťského panství Haugwitzové, kteří lesy nad řekou projížděli mezi svými zámky.

Nad jedním srázem nechali dokonce vybudovat altán, kterému se dodnes vznosně říká gloriet.

Gloriet, nebo také lovecký altán nechali Haugwitzové postavit v roce 1830. „Postavili si to pro možnost občerstvení na lovu,“ říká místostarosta nedaleké obce Sedlec Miroslav Dvořák.

„Z Náměště to byla hodina jízdy na koni sem a dalších až dvacet minut na zámeček,“ dodává s tím, že nedaleký zámeček Vlčí kopec byl postaven zároveň s glorietem.

Pět otevřených oken glorietu nabízí pohled do širokého okolí

Novogotická stavba má kruhový půdorys a otevřená okna do několika stran. Nabízí tak výhled na Divokou Oslavu, obec Kuroslepy nebo na Dlouhou Oslavu. „Páté okno bylo kontrolní na přístupové cesty,“ dodává Miroslav Dvořák.

Ke glorietu vede značená stezka z Náměště nad Oslavou, je ale možné se k němu dostat i kratší cestou lesem od Sedlece kolem lovecké chaty.

Skalní stěny nad Oslavou využívají i horolezci

Necelý půl kilometr od glorietu směrem k Náměšti je další zajímavá vyhlídka, tentokrát bez honosné stavby, ale s turistickou odpočívkou. „Pod námi jsou krásné skalní stěny, vhodné i pro horolezce,“ ukazuje Miroslav Dvořák.

Pod prudkým srázem hučí řeka Oslava, a je odtud vidět zřícenina hradu Lamberk. „Když rozhodly stavy kolem roku 1430 o zbourání hradů, tak ty loupežnické nechaly vymýtit až na základ, aby si nepostavili nové,“ říká Miroslav Dvořák s tím, že v okolí bylo hradů loupeživých rytířů zbouráno více.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.