V údolí řeky Oslavy stojí starý kamenný Čertův můstek. Je starý více než pět set let

4. listopad 2020

V lesích u Náměště nad Oslavou dodnes najdeme pozůstatky z dob, kdy tudy jezdili v kočárech majitelé panství Haugwitzové, a také z dob, kdy nedostatek nutil lidi pytlačit.

Kromě tajemných hradních zřícenin stojí v údolí Oslavy například i Čertův můstek. „Traduje se to už od šestnáctého století,“ představuje Čertův můstek místostarosta nedaleké obce Sedlec Miroslav Dvořák.

Tajemný název

Jak kamenná stavba přišla ke svému jménu, prý nikde zapsáno není. Podle místostarosty je ale most ještě starší. „Protože to byla součást cesty na hrad,“ vysvětluje.

Klenba můstku prodělala větší opravu naposledy v první polovině 19. století, a dodnes je velmi zachovalý. Pod mostem se do řeky Oslavy vlévá potok Hučák, na kterém je hned několik vodopádů. „Potok se jmenuje podle toho, že tady při bouřích voda hodně hučí,“ vysvětluje Miroslav Dvořák.

Krutému fořtovi se pytláci pomstili. Dnes má u cesty pomníček

U cesty od Sedlece k Čertovu můstku stojí zajímavý pomníček. „Jsme na místě, kde pytláci zastřelili hajného Karla Czepla. Údajně skleněnou koulí,“ říká Miroslav Dvořák.

Údolí řeky Oslavy, Čertův můstek

U pomníčku stojí informační tabule s celým příběhem, který se v těchto lesích odehrál roku 1842. Byla to doba, kdy lidi donutila chudoba pytlačit, a hajní podle starého zápisu pytláky přímo stříleli. Zastřelení fořta Czepla byla pomsta za jeden takový hon na pytláky.