Nasi goreng – pokrm z Bali

Dát si sem tam něco exotického není vůbec na škodu. Většinou jsou to totiž zeleninová jídla, anebo jídla chuťově pro nás velmi zajímavá. Kolegyně Andrea Kratochvílová pobyla delší dobu na indonéském ostrově Bali a přivezla si odtamtud téměř národní jídlo – nasi goreng, což znamená smažená rýže.

Zdaleka nebudeme potřebovat jen rýži, i když ta je nejdůležitější:

1 hrnek jasmínové rýže
300g krevet nebo kuřecího maso
1 chilli papričku
cibulku lahůdkovou nebo jarní
1 šalotku
2 stroužky česneku
1 vejce
sojová omáčka
sambal – omáčka nebo koření

Zdá se to složité, ale jedna návštěva v supermarketu nebo zdravých potravinách to určitě spraví. Teď už se jen musíme naučit správný postup – a není to nic těžkého.

„Nejdříve si osmažíme maso nebo krevety, následuje česnek, jarní cibulky a šalotka. Restujeme a postupně přidáváme koření. Na závěr vmícháme uvařenou jasmínovou rýži a pokud sneseme pálivé ještě i chilli papričku. Na vedlejší pánvi se umíchá vajíčko a vmíchá se až do hotového pokrmu,“ přibližuje asijské vaření Andrea.

Kdo nechce pálivé, vynechá chilli papričku a může tento balijský národní pokrm podávat i dětem.

autor: dak