Narozeninový dort s ovocem

Narozeniny v rodině bývají skvělá příležitost, jak potěšit své blízké a předvést kuchařské umění!

Obojí se krásně povedlo žďárské studentce Magdaleně Sejkorové, která nadýchaným dortem potěšila svou maminku. Na tvarohový dort s ovocem budeme potřebovat:

12 plátků želatiny

30 g malinového džemu

50 g měkkého tvarohu ve vaničce

2 balíčky celozrnných piškotů

400 ml šlehačky

sladký sirup (např. pšeničný)

500 g čerstvého letního ovoce (jahody, maliny, borůvky…)

nebo 300 g mraženého

Důležitá je ovocná složka – v létě je to jednoduché, nasbíráme nebo koupíme půl kila čerstvých jahod, malin nebo borůvek, v jiných obdobích vezmeme ovoce zamražené, a to už nám stačí jen asi třicet deka. Omyjeme, necháme okapat a pustíme se do korpusu.

„Namočíme plátky želatiny do vody, ponoříme do kastrůlku s 250 ml vody a necháme je nabobtnat.“

Mezitím vyskládáme piškoty na dno dortové formy, tvaroh s džemem důkladně promícháme ve velké míse a v jiné nádobě ušleháme šlehačku.

Zahříváme želatinu

Želatinu v kastrůlku zahřejeme. Přitom sledujeme, jak se rozpouští a pak ji odstavíme, protože se nesmí vařit.

Ovocný tvaroh a ušlehanou šlehačku promícháme a vlijeme opatrně želatinu a nesmíme přestat míchat, ani se leknout, že nadýchaný krém najednou hodně zřídne.

Pak vmícháme část připraveného ovoce. Pokud máme ovoce mražené, musíme pracovat rychleji, protože krém začne rychle houstnout.

Dort vychladíme

„Krém nalijeme na piškoty, rovnoměrně rozprostřeme, uhladíme a dáme vychladit do ledničky,“ popisuje Magdalena důkladně celý postup přípravy.

Dort potřebuje vychladit několik hodin, ale nejlépe přes noc, aby dokonale ztuhl. Šikovná studentka svůj dort pro maminku ještě ozdobila šlehačkou, ovocem a ručně vyrobenými květinovými ozdobami, ale chutná úžasně i v jednoduché variantě.

autor: dak