Nadívaný králík

Nejlepší recepty na králičí maso mívají chovatelé králíků – vědí, jak dobře si své králíky vykrmili a protože je mají často, vymýšlejí stále nové úpravy na domácí stůl.

Chovatel Miroslav Caha z Brtnice doporučuje králíka s nádivkou.

Ingredience
  • 1 králík
  • proužky uzeného masa
  • sůl, pepř
  • Nádivka:
  • 4 rohlíky
  • 2 vajíčka
  • hrst nasekané petrželky (nebo lžíce sušené)
  • sůl, muškátový květ
  • mléko podle potřeby
  • 150 g vepřových nebo drůbežích jater

„Vezmeme mladého králíka a uděláme do něj co nejmenší otvor a vyjmeme vnitřnosti - plíce, srdce, ledvinky a játra. Do otvoru pak dáme nádivku. Klasická housková nádivka se skládá z housek, vajíčka, mléka, můžete přidat petrželku, muškátový květ a trošku soli.“

Do nádivky se kromě plic krásně zpracují i králičí vnitřnosti, které jsme předtím vykuchali. A k vylepšení potřebujeme ještě kousek vepřových nebo drůbežích jater: „Potom se tam dají ty nakrájené vnitřnosti a my tam přidáváme víc vepřových jater, která by měla být vepřová nebo drůbeží, aby nebyla tvrdá,“ doporučuje chovatel. Uděláme hustou nádivku, kterou nacpeme do králíka, osolíme a přidáme špetku pepře. Otvor zašijeme a dáme králíka péct.

Zbytek nádivky také využijeme: „Buď ji dáme na zvláštní plech, nebo obložíme kolem králíka, ale později, až je králík měkký, protože nádivka by se mohla spálit,“ varuje Miroslav Caha.

Zatímco se králík peče, můžeme si připravit knedlík a zelí jako přílohu a máme skvělý vydatný oběd. Ovšem pan Miroslav Caha přidává ještě jeden tip navíc: „Přidáváme do masa trochu uzeného, protáhneme hřbety a stehna králíka kostkami uzeného. S nádivkou to chutná fantasticky.“

autor: dak