Mikrobylinky v kuchyni

Mikrobylinky je speciální název pro klíčené rostlinky pod speciálním světlem, také jsme je v našem vysílání představovali.

Pokud si teď říkáte, že bavit se o tom, jak se používají v kuchyni, nemá moc smysl, protože je doma nikdo z nás nemá, ještě chvilku počkejte. U těchto bylinek je hlavní to, že jde o naklíčené rostlinky, a to se dá zvládnout i doma.

Řeřicha, ředkvičky, hrášek nebo semínka koriandru se nechají naklíčit a vyrůst asi do pěti centimetrů, a pak už je můžeme brát a vařit s nimi, dochucovat a užívat si množství živin, které obsahují.

Leoš Jelínek z Chotěboře, který mikrobylinky pěstuje ve velkém, už stačil i vyzkoušet, na co všechno se v kuchyni hodí a má pro nás hned několik tipů. Tím prvním jsou výhonky hrášku nakrájené a vmíchané do šťouchaných brambor.

Mikrobylinky v kuchyni, brambory

„Šťouchané brambory, ten hrášek se lehce spaří, aby neztratil barvu, nakrájí se na kousky a dá se do šťouchaných brambor a ty jsou pak s tím hrozně dobré. Není pak tvrdý a brambory pak mají úplně jinou chuť. Také je rád dávám do jakéhokoli vývaru, přidám třeba výhonky koriandru, to je úplně něco jiného. Nebo když si dělám něco na česneku, takže osmahnu česnek a k tomu přihodím zase pár snítek koriandru, tak maso s tím česnekem je opět malinko jiné, chytne jiný nádech. Speciálně koriandr se chová v každém jídle trochu jinak. A samozřejmě jsou tu pomazánky, ředkvičkové výhonky například zaromatizují celkovou chuť, takže to pak není fádní, jako běžné pomazánky,“ říká pěstitel mikrobylinek.

Aby čerstvé výhonky bylinek nepřišly o svou nálož vitamínů, nechávejte si je až na konec – do pomazánek, do příloh i těstovinových salátů patří čerstvé, zelené, nakrájené na kousky. Sami ucítíte ten rozdíl.

Související