Speciální světlo a řídící systém. V takovém prostředí rostou mikrobylinky
Měří jen pár centimetrů, ale jsou doslova napěchované zdravými látkami. Mikrobylinky navíc vyrostou rychle a v kuchyni se dají použít prakticky do čehokoli.
V Chotěboři je pěstuje rodina Jelínkova. Zatím ve svém domě, ale sklepní prostory, které pro toto speciální prostředí vyhradili, přestávají stačit, a tak se budou brzy stěhovat do většího.
Barevná světla
„Modrá je na růst, červená je na květ. Bílá je směsí všech barev spektra. U těch mikrobylinek je ale možná než světlo ještě důležitější klima. Vlhkost a teplota jsou důležité při klíčení i při samotném růstu,“ říká Jan Jelínek u několikapatrových regálů s podložkami, na nichž rostou v pruzích na recyklovatelném konopném filcu různé druhy mikrobylinek.
Další část místnosti zabírají klíčírny, do těch ale není vidět. Než semínka vyklíčí, světlo nepotřebují. Teprve pak se klíčky přemisťují pod světlo. Janův otec Leoš Jelínek vysvětluje, jak pěstírna funguje: „Každá rostlina má několik fází růstu – klíčení, růst, květ a zrání. My se zabýváme pouze prvními dvěma fázemi. Veškeré živiny bere rostlinka z toho semínka, a protože to dál neroste, tak obsahuje maximum živin. Třeba tady ta slunečnice má spoustu zinku,“ usmívá se Leoš Jelínek.
Bez elektronického řídicího systému by to nešlo
Přepínání světel, zalévání, veškerá obsluha je řízena elektronicky, všechno je vidět na malém notebooku nebo mobilu. Přes řídicí systémy se Jelínkovi k mikrobylinkám dostali. „Dřív jsem dělal řídicí systémy, technologie chytrých rodinných domů, vzduchotechnika a tak dále, i náš dům na tom běží,“ říká Leoš Jelínek.
Jeho syn Jan studoval zemědělskou školu a zajímal se o téma řízení mikroklimatu rostlin, na které napsal i bakalářskou práci. Tehdy ještě mikrobylinky neznal, ale později se mu právě tyto znalosti ze školy hodily.
Jiné bylinky
Obvyklé druhy bylinek jsou pažitka, petržel, bazalka, oregano nebo šalvěj. Jelínkovi ale nechávají ze semínek klíčit úplně jinou sestavu rostlin. „Základ je slunečnice, máme čtyři druhy ředkviček, hořčici, hrášek, brokolici, koriandr, kerblík, lichořeřišnici nebo čínskou pažitku. Doma v kuchyni je taky používáme úplně na všechno a je to vždycky výborný,“ směje se Jan. Jaké mikrobylinky ještě pěstují si můžete prohlédnout zde.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.