Medvědí pracny
Cukroví láká nejvíce před Vánoci, kdy na něj celá rodina tajně chodí do spíže. I dnes budeme péct. Do Štědrého dne se vám naprostá vánoční klasika – medvědí pracny - na balkóně určitě stihnou odležet. Moc dobré pracny se povedly seniorkám z denního stacionáře a domova s pečovatelskou službou Zámeček v Pelhřimově při společném pečení cukroví.
Ochutnala jsem a můžu jen doporučit. Potvrdila by mi to i vůně, ale tu vám bohužel přes rozhlasové vlny nepošlu, takže do pracen se pusťte sami a provoňte si byt.
Potřebujeme:
250g cukru moučka
120g mletých ořechů
50g kakaa
1 vejce
250g másla
350g polohrubé mouky
špetka soli
špetka mletého hřebíčku a skořice
trocha strouhané citronové kúry
S výrobou, která vůbec není těžká, nám poradí Jana Kubů, vedoucí pečovatelské služby: „Na vále se smíchá mouka s cukrem a špetka soli, mleté koření, kakao a ořechy. Do směsi se na struhadle nastrouhá najemno studené máslo a citronová kůra. Promícháme a nakonec zaděláme rozkvedlaným vejcem.“
Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Nejlépe v chladu a do druhého dne.
Pak už můžeme předehřát troubu a vymazat si formičky na pracny: „Vymažou se máslem, ale my jsme je vymazávali olejem, také to jde. Potom se pracny pečou v troubě asi tak pět minut. Medvědí pracny se pak vyklopí na vál a obalují se v moučkovém cukru.“
U nás tedy medvědí pracny nesmějí o Vánocích chybět, a nejlepší jsou, když je necháte pěkně rozležet v chladu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.