Medvědí pracny

Cukroví láká nejvíce před Vánoci, kdy na něj celá rodina tajně chodí do spíže. I dnes budeme péct. Do Štědrého dne se vám naprostá vánoční klasika – medvědí pracny - na balkóně určitě stihnou odležet. Moc dobré pracny se povedly seniorkám z denního stacionáře a domova s pečovatelskou službou Zámeček v Pelhřimově při společném pečení cukroví.

Ochutnala jsem a můžu jen doporučit. Potvrdila by mi to i vůně, ale tu vám bohužel přes rozhlasové vlny nepošlu, takže do pracen se pusťte sami a provoňte si byt.

Potřebujeme:

250g cukru moučka
120g mletých ořechů
50g kakaa
1 vejce
250g másla
350g polohrubé mouky
špetka soli
špetka mletého hřebíčku a skořice
trocha strouhané citronové kúry

S výrobou, která vůbec není těžká, nám poradí Jana Kubů, vedoucí pečovatelské služby: „Na vále se smíchá mouka s cukrem a špetka soli, mleté koření, kakao a ořechy. Do směsi se na struhadle nastrouhá najemno studené máslo a citronová kůra. Promícháme a nakonec zaděláme rozkvedlaným vejcem.“

Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Nejlépe v chladu a do druhého dne.

Pak už můžeme předehřát troubu a vymazat si formičky na pracny: „Vymažou se máslem, ale my jsme je vymazávali olejem, také to jde. Potom se pracny pečou v troubě asi tak pět minut. Medvědí pracny se pak vyklopí na vál a obalují se v moučkovém cukru.“

U nás tedy medvědí pracny nesmějí o Vánocích chybět, a nejlepší jsou, když je necháte pěkně rozležet v chladu.

autor: dak