Medový likér

Nic nezahřeje tak, jako silný voňavý likér. Nemusí to být jen hustá přeslazená tekutina, můžeme si vyrobit domácí posilovač s medovou vůní i chutí, který zvládneme sami.

Jako základ potřebujeme kvalitní pálenku a malou pomoc od včeliček.

1 litr pálenky

víčka z pláství medu

aromatické koření

bylinky

„Medový likér je to vlastně likér, který vzniká z pálenky jakéhokoli druhu,“ radí včelař Petr Špaček. „My používáme slivovici, ale může to být jakákoli pálenka. Do toho se nakládají víčka sebraná ze zavíčkovaných pláství medu, v těch víčkách je propolis, med, vosk, a k tomu se naloží ještě speciální bylinky, jako například máta, dobromysl, šalvěj, meduňka, lipový květ, mateřídouška. Může se to doplnit kořením, jako je skořice, badyán, hřebíček, takové to voňavé koření. To se nechá měsíc louhovat v pálence a pak to scedíme, přefiltrujeme, a užijeme si to jako takový sladký likér.“

Vůni zajistí koření, prohřátí zevnitř zajistí pálenka, a sladkou chuť víčka pláství. Jak říká Petr Špaček, přibližně kilo víček by vám mohl včelař dát nebo prodat. Pokud víčka neseženete a stejně byste si medový likér dali, dá se to snadno vyřešit. „Určitě by se dal použít i čistý med, ale právě ta víčka obsahují i propolis, ten vosk a je to aromatičtější a asi má i více léčivých účinků,“ myslí si včelař.

autor: dak