Medový likér
Víte, jak rozproudit krev zdravým způsobem? Dát si malé množství, takzvanou šťopičku medového likéru. Včel je sice málo, ale pokud znáte nějakého včelaře a můžete si od něj koupit nebo získat víčka z medových plástů, pak už vám k domácí výrobě stačí jen dobrá pálenka.
K tomu je také nutné nachystat si voňavé koření nebo bylinky, ale raději si necháme poradit od odborníka. Jak při výrobě likéru postupovat, poradí nadšený včelař Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku.
víčka medových plástů
pálenka
bylinky
aromatické koření
„Medový likér je vlastně likér, který vzniká z jakéhokoli druhu pálenky. My používáme slivovici, ale může to být jakákoliv pálenka. Do ní se naloží víčka, která se odebírají ze zavíčkovaných plástů medu a která obsahují propolis, med i vosk. K tomu se naloží bylinky, například máta, meduňka, dobromysl nebo šalvěj, lipový květ nebo mateřídouška. Může se to doplnit voňavým kořením, jako je badyán, skořice, hřebíček. Nechá se to louhovat měsíc v pálence a potom likér scedíme, přefiltrujeme a můžeme si to užít jako sladký medový likér,“ radí včelař.
Kombinace bylinek a koření už asi může být na vás – na vaší chuti nebo zvycích, nebo na metodě pokus a omyl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.