Medový likér

Víte, jak rozproudit krev zdravým způsobem? Dát si malé množství, takzvanou šťopičku medového likéru. Včel je sice málo, ale pokud znáte nějakého včelaře a můžete si od něj koupit nebo získat víčka z medových plástů, pak už vám k domácí výrobě stačí jen dobrá pálenka.

K tomu je také nutné nachystat si voňavé koření nebo bylinky, ale raději si necháme poradit od odborníka. Jak při výrobě likéru postupovat, poradí nadšený včelař Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku.

víčka medových plástů

pálenka

bylinky

aromatické koření

„Medový likér​ je vlastně likér, který vzniká z jakéhokoli druhu pálenky. My používáme slivovici, ale může to být jakákoliv pálenka. Do ní se naloží víčka, která se odebírají ze zavíčkovaných plástů medu a která obsahují propolis, med i vosk. K tomu se naloží bylinky, například máta, meduňka, dobromysl nebo šalvěj, lipový květ nebo mateřídouška. Může se to doplnit voňavým kořením, jako je badyán, skořice, hřebíček. Nechá se to louhovat měsíc v pálence a potom likér scedíme, přefiltrujeme a můžeme si to užít jako sladký medový likér,“ radí včelař.

Kombinace bylinek a koření už asi může být na vás – na vaší chuti nebo zvycích, nebo na metodě pokus a omyl.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.