Masopustní koblížky
Do předvelikonočního postního období je sice ještě daleko, ale ve spoustě obcí už si řekli hurá, masopust a vypustili maškary!
A tak můžeme jíst, co hrdlo ráčí a aspoň pár dní v roce zahřešit něčím sladkým a mastným.
Koblížky, masopustní koblížky, ty nesmějí chybět v žádné domácnosti, kde se masopust slaví. V Macourově na Havlíčkobrodsku opatrují recept paní Blaženy Čeplové, která takto koblížky pekla celý život.
- 1000 g polohrubé mouky
- 100 tuku
- 80 cukru
- 4 lžíce rumu
- 6 i více žloutků
- citrónová kůra
- 60 g droždí
- 500 ml mléka
Jak říká babička, to těsto je lepší, když je řidší, když je tak akorát. Pak když to vykyne, tak to dá na válek a tahá se z toho plát a vykrajují se kolečka,“ říká Dana Čeplová.
U kynutého těsta je vždycky velmi důležité nechat ho pořádně dlouho vykynout a pak před smažením koblížků z nich pořádně oprášit mouku. Není nutné dostávat náplň do koblížků nějakou dírkou bokem, opravdu stačí vykrojené kolečko s náplní ohnout, trochu upravit a při smažení už se koblížek sám srovná dokulata.
„Dáte tam mák nebo marmeládu, to kolečko se přehne a ta mouka se musí všechna oprášit. Nejlepší je, když se koblížky smaží v sádle,“ doporučuje dále.
Sádlo je důležité, venkovská klasika a nositel chuti i u sladkých masopustních dobrot. Tak až u vás zazvoní maškary a budou chtít pohoštění, ať se vám koblížky povedou jedna báseň.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka