Masopustní koblížky

Do předvelikonočního postního období je sice ještě daleko, ale ve spoustě obcí už si řekli hurá, masopust a vypustili maškary!

A tak můžeme jíst, co hrdlo ráčí a aspoň pár dní v roce zahřešit něčím sladkým a mastným.

Koblížky, masopustní koblížky, ty nesmějí chybět v žádné domácnosti, kde se masopust slaví. V Macourově na Havlíčkobrodsku opatrují recept paní Blaženy Čeplové, která nedávno oslavila stovku, na koblížky, které prý nemají konkurenci.

Její snacha Dana Čeplová se s námi o recept podělila a tady je:

1000 g polohrubé mouky

100 tuku

80 cukru

4 lžíce rumu

6 i více žloutků

citrónová kůra

60 g droždí

500 ml mléka

Jak říká babička, to těsto je lepší, když je řidší, když je tak akorát. Pak když to vykyne, tak to dá na válek a tahá se z toho plát a vykrajují se kolečka,“ říká Dana Čeplová.

U kynutého těsta je vždycky velmi důležité nechat ho pořádně dlouho vykynout a pak před smažením koblížků z nich pořádně oprášit mouku. Není nutné dostávat náplň do koblížků nějakou dírkou bokem, opravdu stačí vykrojené kolečko s náplní ohnout, trochu upravit a při smažení už se koblížek sám srovná dokulata.

„Dáte tam mák nebo marmeládu, to kolečko se přehne a ta mouka se musí všechna oprášit. Nejlepší je, když se koblížky smaží v sádle,“ doporučuje dále.

Sádlo je důležité, venkovská klasika a nositel chuti i u sladkých masopustních dobrot. Tak až u vás zazvoní maškary a budou chtít pohoštění, ať se vám koblížky povedou jedna báseň.

autor: dak