Maso na gril má být řádně uleželé, klidně měsíc staré

Při grilování nesmíme zapomenout, jak správně nakládat s masem, abychom si pochutnali. První zásada je, že maso bychom na gril měli dávat suché, máme-li ho naložené, osušme ho třeba utěrkou.

Na gril máme dávat maso zásadně po vlákně, radí kuchař Michal Vystrčil z Třebíče. „Když ho dáte po vlákně, tak pustí šťávu. Třeba panenka je skvělá, ale musíte ji dát celou. Celou panenku upečete a pak nakrájíte,“ říká Michal Vystrčil.

Délka grilování, to je další důležitá věc. „Nikdy nemůžete to maso nechat třeba 15 minut. Vždycky třeba tři minuty, z druhé strany tři minuty a pak ho nechat odležet.“

Čím starší, tím lepší

Michal Vystrčil upozorňuje také na teplotu masa před grilování. Nesmíme mu způsobit tepelný šok. Maso z ledničky hned na gril nepatří. „Třeba hodinu ho nechte venku při normálně teplotě. Když ho vyndáte z lednice rovnou na gril, ono se stáhne a vyschne.“

V neposlední řadě platí zásada – čím starší tím lepší. „Rozhodně negrilujte čerstvé maso, kupte si maso ve slevě, třeba měsíc staré,“ dodává kuchař Michal Vystrčil z Třebíče.

Čtěte také

autor: dak