Lívanečky s medem
Znovu se vydáme na cestu do teplých krajin. Snídaně na Kubě bývají nesmírně vydatné – domácí svým hostům chtějí pořádně naplnit žaludek.
Začínají talířem plným ovoce, většina z něj kromě banánu a ananasu je pro nás exotika.
Potom pokračuje nějaké pečivo se sýrem a zeleninovou oblohou, nebo pečivo na sladko – oblíbené jsou muffiny, bábovka i jednoduché lívanečky. Nakonec přijde talíř plný vajec ať už naměkko, míchaná nebo volská oka.
Lívanečky s medem byla jedna z nejchutnějších částí snídaně, jakou jsem ochutnala, a tak jsem se bývalého kuchaře Tomáse ptala, jak je dělal.
100 g mouky
2 vejce
1 lžíce oleje
2 lžíce mléka
Špetka soli
Olej na smažení
Med na polití
„Úplně normálně jako francouzské palačinky, kterým se říká crepes,“ směje se Tomás. „Vezme se mouka – asi deset deka, špetka soli, dvě vajíčka, lžíce slunečnicového oleje a dvě lžíce mléka. Mouku prosejeme se solí do mísy a přidáme všechno tekuté – vajíčka, mléko a olej. Lívaneček by měl být velmi tenký, takže stačí jen trocha řídkého těsta.“
Na osmažené lívanečky nalijeme med, radí na závěr kuchař Tomás. Žádný cukr není potřeba, jsou vynikající jen s tímto přírodním sladidlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka