Lívanečky s medem

Znovu se vydáme na cestu do teplých krajin. Snídaně na Kubě bývají nesmírně vydatné – domácí svým hostům chtějí pořádně naplnit žaludek.

Začínají talířem plným ovoce, většina z něj kromě banánu a ananasu je pro nás exotika.

Potom pokračuje nějaké pečivo se sýrem a zeleninovou oblohou, nebo pečivo na sladko – oblíbené jsou muffiny, bábovka i jednoduché lívanečky. Nakonec přijde talíř plný vajec ať už naměkko, míchaná nebo volská oka.

Lívanečky s medem byla jedna z nejchutnějších částí snídaně, jakou jsem ochutnala, a tak jsem se bývalého kuchaře Tomáse ptala, jak je dělal.

100 g mouky

2 vejce

1 lžíce oleje

2 lžíce mléka

Špetka soli

Olej na smažení

Med na polití

„Úplně normálně jako francouzské palačinky, kterým se říká crepes,“ směje se Tomás. „Vezme se mouka – asi deset deka, špetka soli, dvě vajíčka, lžíce slunečnicového oleje a dvě lžíce mléka. Mouku prosejeme se solí do mísy a přidáme všechno tekuté – vajíčka, mléko a olej. Lívaneček by měl být velmi tenký, takže stačí jen trocha řídkého těsta.“

Na osmažené lívanečky nalijeme med, radí na závěr kuchař Tomás. Žádný cukr není potřeba, jsou vynikající jen s tímto přírodním sladidlem. ​