Lívance z podmáslí
Lívance, to je pochoutka, kterou neodmítnou děti, to je jasné, ale ani dospělí! Určitě znáte klasický recept na lívance, ale dnes mám pro vás malou obměnu. Budeme potřebovat hlavně podmáslí. Dále si připravíme hladkou mouku, trochu soli a jedlou sodu. Vezmeme tři vajíčka a oddělíme žloutky a bílky.
Do půl litru podmáslí vsypeme třicet deka hladké mouky, špetku soli, tři žloutky a půl lžičky sody. K přípravě těsta nám nejlépe pomůže šlehač, ve kterém všechny přísady ušleháme do hladka. Ze zbylých tří bílků ušleháme tuhý sníh a ten vmícháme do těsta.
Kdo má lívanečník, může si samozřejmě lívance usmažit v něm, ale postačí i obyčejná pánvička. Hlavní je na talíři si hotové lívance dozdobit tím, co máte nejraději. U nás je to javorový sirup nebo domácí marmeláda. Pocukrovat a můžeme se pustit do jídla.
Za tuhle dobrotu, která nám zpříjemnila den, vděčíme paní Olze Urbanové z Horní Cerekve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?