Literární útvar kukátko vymyslel kněz z Moravskobudějovicka. Lidé se v jeho příbězích nacházeli

23. listopad 2021

V Jihlavě i Třebíči jsou ulice, které nesou jméno Václava Kosmáka. Kdo to ale ten Kosmák vlastně byl? To ví málokdo.

Kněz, spisovatel a národního buditel se narodil v Martínkově na Třebíčsku, kde má i své muzeum. To byl Václav Kosmák.

Martínkov

„Václav Kosmák je významný spisovatel na Moravě v druhé polovině 19. století,“ představuje slavného rodáka starosta Martínkova Josef Pléha. Kosmák se narodil chudým rodičům v chaloupce, ze které je dnes muzeum. „Jeho tatínek opravoval boty a dělal kostelníka v místním kostele,“ dodává starosta. Ostatně právě farář z martínkovského kostela doporučil Kosmákovým rodičům, aby dali syna studovat.

Václav Kosmák, kněz a národní buditel

Gymnázium studoval Václav Kosmák v Jihlavě, a domů chodíval pěšky. Po tehdejší císařské silnici tedy musel ujít téměř čtyřicet kilometrů. „Jednou v zimě nebýt kolemjedoucího sedláka, tak by možná tenkrát umrznul. Už byl unaven, že si chvilku odpočne, a usnul ve sněhové závěji,“ říká Josef Pléha, který přečetl celý Kosmákův životopis. Úryvky z něj jsou vystavené v muzeu.    

Tvarožná na Moravě

Přímo v martínkovském kostele Václav Kosmák jako farář nesloužil. Jeho prvním působištěm byly Moravské Budějovice. Nejvíce na něj ale určitě vzpomínají v Tvarožné na Moravě. Působil tam šestnáct let a zasloužil se o přestavbu kostela.

Václav Kosmák psal i romány, ale nejznámější jsou jeho kukátka, což byly krátké povídky ze života. „Sám Kosmák říkal, já mám dvě kukátka od Pánaboha, a to jsou oči, kterýma vidím, co se děje kolem mě,“ říká Josef Pléha s tím, že právě Kosmákova kukátka údajně naučila venkovský lid číst noviny, protože se tam poznával. Kosmák ale psal i romány a aktivně se účastnil společenského života.    

Spustit audio

Související