Linecké košíčky s náplní

I dnes můžeme pokračovat s tipy na vánoční cukroví, protože čas se nám už rychle krátí. K nejoblíbenějším těstům na cukroví patří linecké a je to pochopitelné, protože je velmi jednoduché, jak říká cukrářka a učitelka Iva Sýkorová ze žďárské Střední školy gastronomické.

Linecké těsto nemusíme jen vyválet a vykrajovat z něj tvary, které poté slepíme rybízovou marmeládou. Dá se totiž plnit i do formiček, do košíčků a péct s náplněmi. Nechme si poradit.

Linecké těsto:

300g hladké mouky
200g tuku
100g cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr

„Není nic jednoduššího, než udělat linecké těsto v poměru 3 – 2 – 1. Tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. Přidáte tam jedno vejce a vanilkový cukr a nemusíte nic vymýšlet ani nic hledat. To je klasický linecký recept, který vám řekne každý cukrář. Vymícháte těsto, vypracujete, nacpete do košíčků, upečete,“ popisuje Iva Sýkorová snadnou přípravu lineckého těsta.

Košíčky potom plníme tolika náplněmi, na jaké nám stačí fantazie. Vybrat si můžeme podle své chuti, protože možností je skutečně nepřeberné množství – náplň čokoládová, ořechová či máslová, ale to není všechno, říká cukrářka: „Základní žloutkový krém, s polevou, pudingové náplně, anebo to můžete plnit ochucenou šlehačkou s čokoládou, nebo nějakou nugetou, tím také nic nezkazíte. Doporučuju přírodní chutě - rozmixujte si jahody nebo broskve a přidejte si je do šlehačky.“

Snad jste se nechali inspirovat a pustíte se do pečení i vy.

autor: dak