Lehký letní salát s červenou řepou

V létě se griluje, v létě se zpracovává ovoce, v létě se jí lehčí jídla, ale také se v létě jí spousta salátů. Tedy mělo by se jíst, když už máme tolik čerstvé zeleniny. Dnes vám doporučím salát, který jsme nedávno ochutnali díky naší návštěvě. Má tři hlavní barvy – červenou, zelenou a bílou.

1 červená řepa
ledový salát
rukola
pampeliškové listy
balkánský sýr
olivový olej

Hlavní ingrediencí je červená řepa. Tu bychom měli oloupat a chvíli péct v celku v troubě. Mezitím si připravíme zelené listy několika různých druhů. Ledový salát nakrájíme na kousky, opláchneme lístky rukoly a vyběhneme si na zahrádku pro menší čerstvé listy pampelišek.

Pokud bydlíte u frekventované silnice a zahrádku nemáte, raději pampelišky vynechejte, některá špína nejde opláchnout ani důkladně.

Když upečená řepa vychladne, nakrájíme ji na kolečka, přidáme všechny zelené lístky salátu i pampeliškové listy a už nám zbývá jen doplnit bílou. Stačí rozdrobit trochu balkánského sýra, zakápnout olivovým olejem, a směs vynikajících chutí je hotová.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.