Ledový čaj z bylinek

Máte také slabost pro voňavé bylinky? A taky je rádi přidáváte do pití? U Marka Šolce v Kiosku Kadov jsem ochutnala z bylinek vyrobený domácí ledový čaj.

„Toto je čaj z citrónové mateřídoušky, což je bylinka, která krásně voní po mateřídoušce a současně ještě po citrónu, což je parádní kombinace,“ vysvětlil mi. Ledový čaj z bylinek není ale totéž, co bylinkový sirup. Zatímco sirup se vyrobí ve formě koncentrátu, který se pak naředí vodou, ledový čaj se dá sice také nachystat dopředu a do zásoby, ale už rovnou jako hotový nápoj.

Ingredience
  • mísa bylinek
  • sirup na doslazení
  • citrónová (pomerančová, limetová) šťáva na dochucení
  • horká voda
  • led k podávání

Rozdíl je ještě jeden. „U toho ledového čaje je velký podíl bylinek. Je to, jako byste si zalili čerstvou mátu horkou vodou a lehce dochutili citrónovou šťávou, pomerančovou šťávou, limetovou šťávou nebo hodně používáme pampeliškové medy, husté sirupy na bázi medu. Ledový čaj se dělá tak, že svařím v hrnci bylinky s vodou, dochutím to, nechám to dva dny vylouhovat, sleju to do lahve a potom ta tekutina – samotný čaj už se rovnou nalije do nachystaného ledu,“ vysvětluje Marek Šolc.

My si doma nemusíme dělat nápoje ve velkém, ale jen pro pár lidí v rodině, a tak je příprava v menším i rychlejší. Koukněte, jaké bylinky na záhonku nebo za oknem máte a zkuste je jako ledový čaj.

autor: dak

Související