Ledový čaj z bylinek
Máte také slabost pro voňavé bylinky? A taky je rádi přidáváte do pití? U Marka Šolce v Kiosku Kadov jsem ochutnala z bylinek vyrobený domácí ledový čaj.
„Toto je čaj z citrónové mateřídoušky, což je bylinka, která krásně voní po mateřídoušce a současně ještě po citrónu, což je parádní kombinace,“ vysvětlil mi. Ledový čaj z bylinek není ale totéž, co bylinkový sirup. Zatímco sirup se vyrobí ve formě koncentrátu, který se pak naředí vodou, ledový čaj se dá sice také nachystat dopředu a do zásoby, ale už rovnou jako hotový nápoj.
- mísa bylinek
- sirup na doslazení
- citrónová (pomerančová, limetová) šťáva na dochucení
- horká voda
- led k podávání
Rozdíl je ještě jeden. „U toho ledového čaje je velký podíl bylinek. Je to, jako byste si zalili čerstvou mátu horkou vodou a lehce dochutili citrónovou šťávou, pomerančovou šťávou, limetovou šťávou nebo hodně používáme pampeliškové medy, husté sirupy na bázi medu. Ledový čaj se dělá tak, že svařím v hrnci bylinky s vodou, dochutím to, nechám to dva dny vylouhovat, sleju to do lahve a potom ta tekutina – samotný čaj už se rovnou nalije do nachystaného ledu,“ vysvětluje Marek Šolc.
My si doma nemusíme dělat nápoje ve velkém, ale jen pro pár lidí v rodině, a tak je příprava v menším i rychlejší. Koukněte, jaké bylinky na záhonku nebo za oknem máte a zkuste je jako ledový čaj.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.