Kuře na dýni

Znáte takové ty hovory v práci mezi kolegy – co jste kdo včera vařili a jak to bylo dobré? Tak přesně takhle jsem získala recept od Dušana Vrbeckého na kuře na dýni.

1 celé rozčtvrcené kuře

čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián a bazalku

1 libovolnou dýni

olivový olej

koření „uzená paprika“

sůl

Začínáme pečením kuřete. „Já kuře nejdřív rozčtvrtím, dám péct čtvrtky kůží dolů, a když je otočím kůží nahoru, tak pod ně dávám tu dýni rozkrájenou na kostky 2x2 centimetry. Je dobré vzít uzenou papriku a promíchat ji s olivovým olejem a ta dýně od toho chytne tu kouřovou chuť, ten uzený šmak. Na kuře se může dát čerstvý rozmarýn, čerstvý tymián a na konci, když už je to skoro hotové, tak můžeme všechno posypat ještě čerstvou bazalkou,“ vysvětluje Dušan Vrbecký.

Tuhle podzimní úpravu kuřete doporučuje Dušan v kombinaci s pečenými brambory. „Ty brambory se ale musí dát do pekáče hned na začátku a dýni až v půlce, protože kdyby se tam i dýně dala hned, tak by se rozpekla na kaši,“ směje se.

Do pekáče nejdříve přijdou čtvrtky kuřete s celými brambory, klidně i ve slupce, v polovině pečení pak kostičky dýně obalené v uzené paprice s olivovým olejem a na maso bylinky a těsně před koncem pečení čerstvá bazalka. Je to barevná a chuťově pestrá dobrota z jednoho pekáče.

autor: dak