Křupavé cukety s vlašskými ořechy
Cukety nechává hodně lidí uzrát, až jsou obrovské. Když je ale sklidíte jako mladé, nejvýše dvaceticentimetrové, můžete si z nich připravit takovou dobrotu, že se budete olizovat až za ušima. Recept nám prozradí Eva Razimová z pelhřimovské vegetariánské jídelny Zahrada.
Je to velice jednoduché. Potřebujeme:
2 mladé cukety
olivový olej
sůl
sušený česnek
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
pažitku nebo petržel
„Používám jen mladé cuketky, takže je nemusím loupat a nakrájím je na asi centimetrové šikmé plátky, ty nasolím a nechám vypotit,“ popisuje Eva Razimová. „Na pánvi si rozpálím olivový olej a hodně naprudko je opeču z jedné strany, když se na nich udělají takové hnědé puchýřky, otočím je a opeču i z druhé strany.“
Osmažené cukety se potom vloží do hlubokého talíře nebo misky, kde je posypeme sušeným granulovaným česnekem, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. „K tomu můžeme přidat nakrájenou petrželku nebo pažitku. Nekombinovala bych to, nechala bych jen jednu bylinku, abychom to mohli mít pokaždé jiné,“ doporučuje Eva Razimová.
Promícháme a vynikající jídlo je hotovo. Můžeme podávat jako hlavní jídlo i jako salát nebo chuťovku pro návštěvu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.