Koláč s jablky
Něco mezi žemlovkou a vynikajícím křehkým moučníkem jsem upekla z jablek, kterých se mi teď doma nakupilo z poslední úrody na zahradě docela hodně.
1/2 citrónu
1 kypřící prášek do pečiva
100 g cukru krystal
1 lžička skořice
200 g cukru krupice
200 g másla
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
1000 g jablek
Necelé kilo jablek oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a zakapeme šťávou z půlky citrónu, aby jablka nezhnědla, než se nám upeče těsto. Vezmeme půl kila polohrubé mouky, a v míse ji smícháme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva.
Do mísy přidáme dvacet deka změklého másla a tři žloutky. Vypracujeme těsto, které můžeme zředit trochou mléka, pokud se nám nedaří ho spojit. To pak rozdělíme na dvě části. Jednu část vyválíme na plát a ten vložíme do vymazaného a vysypaného plechu. Jablka teď smícháme s krystalovým cukrem a posypeme skořicí.
Rozložíme je na těsto v plechu a na ně položíme druhou, rovněž rozválenou část těsta. Horní část propícháme vidličkou a velmi těsně přitlačíme. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova a než podávám, posypeme na talíři ještě moučkovým cukrem nebo opět cukrem s trochou skořice a máme doslova podzim na talíři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.