Knedlíky s ovesničkami

Nedali byste si sladký chod ne příliš obvyklé chuti? Jeden bych tu měla. I když se přiznávám, že jsem o malých hruštičkách zvaných cverglovky, nebo také někdy ovesničky nikdy neslyšela, dokud jsem si nepopovídala o dobrotách s obyvatelkami Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. Tam mívají dokonce i kurzy vaření jako terapii, kde každá kuchařka přiloží ruku k dílu.

Někdo ovšem musí přijít s receptem. Tentokrát to byla paní Květa Šanderová, která vzpomíná, jak se malé hruštičky musí po nasbírání do knedlíků nachystat.

700g vařených brambor
250g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
miska vařených ovesniček nebo hruškový kompot

„Ovesničky se tomu říká, ty tady rostou v parku, tuhle jsem je nasbírala. Ale musí se to, jak to leží v trávě, tak oprat, okvětí vydloubnout, a kde to je naražené, tak vykrojit. Potom se musí uvařit, až jsou měkké. Píchnete do nich špejlkou a pak je scedíte.“

Malé hrušky ovesničky se musí povařit, aby nebyly do knedlíků moc tvrdé. Jak tuto část vaření zkrátit, na to mám také tip. Použijte normální hrušky z kompotu, ty už jsou pěkně měkké a nakrájet je můžete na velikost, jaká se vám hodí. Dál už je postup stejný.
Hrušky zabalíme do bramborového těsta, povaříme ve vodě asi 8 minut, na talíři je pak posypeme cukrem a mákem a polijeme máslem. A jak říká paní Květa, je to veliká dobrota.

autor: dak