Kaše na sto způsobů

Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno možné, míchám, vařím, ochutnávám a taky si pochutnávám.

Kaše totiž na mě mají docela zajímavý efekt – jedla bych je a jedla až k prasknutí. Ale zpátky k vaření a inspiraci – Věra Strnadová říká, že dobrou kaši si můžeme uvařit z čehokoliv, co nám chutná. Sama denně vaří ovesné kaše s různými obměnami, a těm já se také nebráním, takže dnes mohu jedině doporučit kaši, kterou jsem si zatím vařila jako poslední.

Potřebujeme:

zeleninu z domácích zásob
červenou čočku
pohankovou krupici
ovesné vločky
sůl
pažitka nebo jiné bylinky
případně česnek, strouhaný sýr apod.

Základem je trocha orestované zeleniny – cibule, pórek, cuketa, paprika, cokoli máte právě doma. Zasypeme několika hrstmi červené čočky, kterou míváme také vždycky doma, přihodíme tři lžíce pohankové krupice, zalejeme vodou a necháme povařit.

Čtěte také

Čočka je měkká za několik minut, stejně tak ovesné vločky. Ty přihodíme až nakonec, protože jim stačí chvilička. Když má kaše správnou hustotu, stačí dosolit, přidat česnek, pažitku, petržel nebo jinou bylinku.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.