Kapří polévka

Součástí štědrovečerního menu! Jeho součástí bývá pravidelně rybí polévka. Obvykle se dělává ze zbytků kapra, jehož používáme na smažení kapřích řízků. Kuchař Jaroslav Veselý předtím než polévku doladíme k naprosté dokonalosti na štědrovečerní stůl, je důležité mít ten nejlepší vývar, jaký umíme.

Ingredience
  • kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer
  • hlava z kapra + odřezky z ryby
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • jíška – máslo, mouka
  • (nebo jedna nastrouhaná brambora)

„Na vánoční polívku je strašně moc receptů. Tam je hlavně důležitý připravit si pořádný vývar, aby byl dobrý. To znamená všechny odřezky z kapra, které nepoužijeme, kromě očí a žaber. Vyvaříme kořenovou zeleninu, tu pak vyndáme a připravíme si jíšku. Jíškou zahustím polévku společně s nastrouhanou uvařenou zeleninou,“ prozrazuje kuchař.

Polévka se musí doladit – do vánoční rybí polévky patří sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek a ozdoba. „Zdobit můžeme pórkem nebo jakoukoli petrželkou,“ dodává Jaroslav Veselý.

Na zahuštění polévky se dá kromě jíšky použít i nastrouhaná brambora s rozmixovanou zeleninou. Tento způsob zahuštění doporučuje Jaroslav Veselý k zahuštění polévky i z lososa, nebo vlastně jakékoli zeleninové polévky. Vnikne-li nám hustý rybí krém s rozmixovanou zeleninou, určitě neprohloupíme přidáním osmažených krutonů.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.