Kandovaná pomerančová kůra

V gastronomii jde pokrok rychle kupředu a každou chvíli se setkáváme s něčím novým – s novou chutí, novou úpravou už nám známých jídel, nebo s celou novou exotickou kuchyní. I ve světě dezertů se cukráři předhánějí v nápadech, aby oslnili, a to se nám, milovníkům sladkého velice líbí.

K ozdobení se dělá všechno nožné – jedlý papír, jasmínové květy, čokoládový prach, zlatý nebo stříbrný sprej, a tak dále. Dnes se můžeme nechat inspirovat receptem na velice chutné kousky kandované pomerančové kůry, kterou můžete přidat ve vhodné kombinaci třeba ke zmrzlině nebo k čokoládovým dezertům.

Zkušenosti s její výrobou má cukrářka Veronika Brožová z restaurace Panorama ve Velkém Meziříčí. Není to těžké, jen to chce čas. Potřebujeme jeden pomeranč, cukr a vodu.

Pomeranč by se měl správně odmočit alespoň jeden den ve vodě, aby se z něj vyplavily postřiky. Pokud ho ve vodě necháte dva nebo tři dny, denně měňte vodu. Kůru potom asi půl hodiny vařte s vodou. Poté ji nakrájejte na kousky, zasypejte cukrem a znovu zalijte vodou. Vařte další hodinu, dokud kůra nezesklovatí.

Veronika doporučuje sušit ji mezi pečícími papíry, aby se neslepila. Asi za den kůra vyschne a můžeme ji skladovat v uzavíratelné nádobě. Z ledničky pak můžeme po celé léto vytáhnout chutnou ozdobu a použít ji všude tam, kde chceme cítit krásnou osvěžující vůni pomerančů.

autor: dak