K jídlu se často hodí víno. Co třeba Sauvignon?

Ne že bychom vás chtěli nabádat k alkoholismu, ale po dobrém jídle jistě zatoužíme po sklence dobrého vína. Vysočina zrovna není vinařským krajem a odborníků je tu pomálu. Necháme si ale poradit a zjistíme, že odrůda Sauvignon svou chutí a vůní osloví snad každého.

„Je to odrůda výrazná, taková rozhoupaná. Někdy bývá výrazná až štiplavá,“ říká Dita Sekničková, manažerka gastronomie společnosti Pavlovín. Sauvignon bývá ovocné chuti, cítím broskve, ananas. „V podstatě cokoli s ovoce tam může být.“

Můžeme narazit i na víno jakoby kopřivové, i to může být Sauvignon. „Takové zatuchlé kopřivy, to je víno, které já osobně mám ráda. Ale vinaři o tom tvrdí, že je nepovedený,“ směje se Dita Sekničková.

Sauvignon můžeme podávat k bílému masu. „To znamená k drůbeži, k rybám, na delší pití je lepší suší, může být i k uzeninám.“

autor: dak