Vánočka bez vajec

Bez vánočky to není žádný štědrý den. Nejlepší recepty bývají ty po babičce, nebo od Magdaleny Dobromily. Ta ovšem často radila – vraž do toho kopu vajec. 

Ingredience
  • 1000 g polohrubé mouky
  • 290 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml oleje
  • 1 kostka droždí
  • 500 ml mléka (dle potřeby)
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra
  • 1 lžíce rumu
  • rozinky (brusinky)
  • mandle
  • Na potření: směs másla a rumu

Nadýchanou vánočku od paní Lenky Chroustové z Bobrové můžeme upéct i zcela bez vajec. „To je recept, který jsem zkoušela letos poprvé, protože vajíčka jsou drahá, tak jsem si říkala, že zkusím, co to udělá a bylo to dobré. Tak je to kilo polohrubý mouky, 29 deka cukru moučka a 10 deka másla a 10 oleje. Ten olej je tam důležitý, ten to udělá křehčím a chutnějším. Kostka droždí a asi půl litru mléka, ale podle toho zase, kolik je mouky. Jak kdo má mouku, tak to musí ta hospodyně trošku odhadnout. Trošku soli, půl čajové lžičky  citrónové kůry, ta je důležitá, a tu já si beru bio úplně. Nestrouhám si svoji, ale kupuju. Jedna lžíce rumu a zase podle chuti rozinky a mandle. U nás doma se rozinky nejedí, takže dáváme brusinky. Kvásek každá hospodyně umí nechat vzejít, těsto se dá vykynout dvakrát, peče se hodinu při mírné teplotě v troubě. Já potom, až to chytne barvu, zakrývám vršek alobalem, aby to nebylo černé. Zkouška špejlí, a až je upečená, opatrně vyndám, aby se mi nesrazila a potírám směsí másla a rumu. A ono to udělá na kůrce takový povrch, že vánočka není tvrdá, ale je to taková měkoučká a dobrá.“ Jak jsou někde rozinky, rum a máslo, tak to nemůže dopadnout špatně! 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat