Jihlavská knihovna nabízí elektronické čtečky i zvukové knihy pro nevidomé

17. březen 2013

Letos v říjnu to bude už deset let, co se jihlavská Městská knihovna přestěhovala z prostor na náměstí do budovy bývalého archivu. Úplně původně zde ale sídlilo jezuitské a později německé gymnázium. Díky citlivé rekonstrukci dodnes dýchají prostory knihovny zvláštní tajemnou atmosférou.

Návštěvníci mohou až do třetího patra vystoupat po původních dřevěných schodech, po kterých kdysi kráčeli mniši a studenti gymnázia. Budova je ale samozřejmě vybavená i moderním výtahem. Knihovna nabízí čtenářům nepřeberné množství knih, ale i program pro děti nebo přednášky pro dospělé. Slabozrací zde najdou elektronickou lupu i zvukové knihy, studenti zase přístup k internetu, rešeršní službu a bohatou zásobu odborné literatury od Sbírek zákonů po důležité listiny mapující aktuální dění v regionu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.