Jehněčí na kari

Díky nejrůznějším bistrům a restauracím u nás známe docela dobře, jak chutná kuchyně čínská vietnamská nebo thajská. O pákistánské kuchyni už to tak úplně říct nemůžeme.

Když jsem se dozvěděla, že třebíčská malířka Lucie Jakubíčková se na svých cestách v mládí několik těchto receptů naučila, byla jsem na ně zvědavá. "Pákistánská kuchyně je hodně masitá, řekla bych. A koření. Česnek, zázvor, cibule a rajčata, to bývá základ u hodně receptů. Potom nějaké maso nebo luštěniny a k tomu rýže nebo placka nan," říká Lucie.

Ingredience
  • 600 g jehněčího nakrájeného na 5 cm kostky
  • 1/2 šálku oleje6 stroužků česneku
  • 1 -2  cibule
  • 5 cm čerstvého zázvoru (může být i větší kousek)
  • 600 g krájených rajčat
  • mletý koriandr
  • římský kmín
  • garam masala
  • čerstvý koriandr sekaný
  • mletý černý pepř
  • 2-3 zelené chilli papričky
  • citrónová šťáva
  • sůl

Typickým jídlem je jehněčí maso v zeleninové omáčce, která nám chutná po kari, ale ve skutečnosti se tak říká celému tomu kořeněnému zeleninovému základu, nikoli balíčku koření, jako u nás.

"Osmaží se cibulka, potom se přidá zázvor a česnek, půl napůl nebo možná víc zázvoru než česneku. A koření - římský kmín, v pákistánské kuchyni používají takové zelené chilli papričky, rajčata - ta se musí smažit tak dlouho, aby zmizela ta tekutina, dále mletý koriandr, kurkuma, garam masala, pepř, toho koření je mraky. Někdy se recepty liší jenom použitím koření - jedno se přidá nebo odebere a je to jiné jídlo. No a potom, co se to orestuje, přidá se tam to maso nakrájené na kousky, nechá se zatáhnout, podlije se to a nechá se to dlouho vařit."

Až je maso měkké a všechny chutě krásně prolnuté. Lucie říká, že pokud neseženeme jehněčí, nebo dáváme předost jiným masům, klidně můžeme zkusit i kuřecí, každopádně k tomuto jídlu se podává buď rýže, nebo chlebová placka nan, kterou známe z indické nebo nepálské kuchyně. Tip máme, doporučení nebát se koření, s chilli papričkou to raději předem ozkoušet, a pak už jen nabídnout doma rodině.

autor: dak

Související

  • Rychlé kuře s kari omáčkou

    Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.

  • Květák na kari

    Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.

  • Mrkvová polévka s kari kořením

    Je čas na zahřívací polévky. Výborně nám k tomu poslouží mrkvová polévka s kari kořením, které rozpálí vnitřnosti i chuťové buňky tak, až nám bude horko.