Jednohubky ve španělském stylu
Až pojedeš do Španělska, rozhodně zajdi do baru na tapas, radí většina cestovatelů, a mají pravdu.
Téměř v každé španělské restauraci dostanete k objednanému pivu nebo vínu i talířek s nějakým zobáním, kterému se říká tapas. Mohou to být plněná rajčátka se sýrem, krevetky na másle nebo třeba jen talířek chipsů. Na tapas se dá ale zajít cíleně, a vybrat si, co je právě žádané.
V poslední době jsou oblíbené neobvyklé kombinace, na jaké láká lektorka španělštiny Penelope Rodriguez Mora: „Populární je také šunka z iberského prasete. To je velmi oblíbený druh vepře, protože se celý život živí jen žaludy a bukvicemi, nedostane nic jiného, proto má tak chutné maso. Časté jsou kombinace slaného a sladkého, například se na večky poklade nějaká zelenina a k tomu sladký turrón, něco jako mandlový turecký med. Bary a restaurace ve Španělsku také lákají na tapas s vepřovým jelítkem,“ vysvětluje Penelope.
1 lžíce olivového oleje
1 nakrájená cibule
2 stroužky česneku
1/2 lžičky oregana
1/2 lžičky majoránky
1 lžička červené papriky
1 celé jelito
malý panák sherry
cukr podle chuti
sůl a pepř
Na pánvi osmažíme na oleji cibuli a česnek, zasypeme sladkou paprikou, oreganem a majoránkou a restujeme dozlatova asi osm minut.
Jelito nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve, aby se osmažilo do křupava. Vyndáme a k zelenině vlijeme trochu sherry a dosladíme podle chuti. Na večku nebo nakrájený rohlík položíme plátky jelita, přelijeme opatrně cibulovou směsí a na závěr znovu posypeme čerstvým oreganem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.