Jednohubky ve španělském stylu

Až pojedeš do Španělska, rozhodně zajdi do baru na tapas, radí většina cestovatelů, a mají pravdu.

Téměř v každé španělské restauraci dostanete k objednanému pivu nebo vínu i talířek s nějakým zobáním, kterému se říká tapas. Mohou to být plněná rajčátka se sýrem, krevetky na másle nebo třeba jen talířek chipsů. Na tapas se dá ale zajít cíleně, a vybrat si, co je právě žádané.

V poslední době jsou oblíbené neobvyklé kombinace, na jaké láká lektorka španělštiny Penelope Rodriguez Mora: „Populární je také šunka z iberského prasete. To je velmi oblíbený druh vepře, protože se celý život živí jen žaludy a bukvicemi, nedostane nic jiného, proto má tak chutné maso. Časté jsou kombinace slaného a sladkého, například se na večky poklade nějaká zelenina a k tomu sladký turrón, něco jako mandlový turecký med. Bary a restaurace ve Španělsku také lákají na tapas s vepřovým jelítkem,“ vysvětluje Penelope.

1 lžíce olivového oleje

1 nakrájená cibule

2 stroužky česneku

1/2 lžičky oregana

1/2 lžičky majoránky

1 lžička červené papriky

1 celé jelito

malý panák sherry

cukr podle chuti

sůl a pepř

Na pánvi osmažíme na oleji cibuli a česnek, zasypeme sladkou paprikou, oreganem a majoránkou a restujeme dozlatova asi osm minut.

Jelito nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve, aby se osmažilo do křupava. Vyndáme a k zelenině vlijeme trochu sherry a dosladíme podle chuti. Na večku nebo nakrájený rohlík položíme plátky jelita, přelijeme opatrně cibulovou směsí a na závěr znovu posypeme čerstvým oreganem.

autor: dak