Jarní polévka s bylinkovými nočky

Do jarního jídelníčku patří zelenina i čerstvé bylinky. Příjemně je můžeme zkombinovat v lehké jarní polévce, na kterou potřebujeme různé druhy zeleniny, které máme nejradši – od každé asi patnáct deka a litr a půl zeleninového vývaru.

Pokud ho v zásobě nemáme, a já ho nemám skoro nikdy, nevadí, protože nám vznikne při samotném vaření polévky.

100 – 150 g květáku, fazolových lusků, mrkve a cibule

100 g hrášku a kukuřice

sůl, pepř

bobkový list

muškátový květ

bylinky: pažitka, petržel, kopřivy, řeřicha…

10 lžic krupice

1 vejce

2 lžíce másla

Začínáme tím, že zeleninu, například květák, fazolky, mrkev a cibuli, nebo jiné druhy – cuketu, petržel, jarní cibulku a podobně – nakrájíme na malé kousky a přidáme zeleninu, která už na kousky je, například hrášek a kukuřici.

Povaříme ve vývaru nebo ve vodě, kterou okořeníme polévkovým kořením – pepřem, bobkovým listem a dosolíme.

Mezitím si připravíme krupicové nočky -  deset lžic krupice a dvě lžíce másla utřeme s vejcem, solí a mletým muškátovým květem. Nakrájíme nadrobno jarní bylinky – pažitku, mladé lístky kopřivy, petrželku a řeřichu a vmícháme do těstíčka.

Malou lžičkou vykrajujeme nočky, které vhazujeme do vroucí polévky. Hotovou polévku můžeme dochutit ještě jednou hrstí bylinek a čerstvě pomletým pepřem.