Jarní polévka s bylinkovými nočky
Do jarního jídelníčku patří zelenina i čerstvé bylinky. Příjemně je můžeme zkombinovat v lehké jarní polévce, na kterou potřebujeme různé druhy zeleniny, které máme nejradši – od každé asi patnáct deka a litr a půl zeleninového vývaru.
Pokud ho v zásobě nemáme, a já ho nemám skoro nikdy, nevadí, protože nám vznikne při samotném vaření polévky.
100 – 150 g květáku, fazolových lusků, mrkve a cibule
100 g hrášku a kukuřice
sůl, pepř
bobkový list
muškátový květ
bylinky: pažitka, petržel, kopřivy, řeřicha…
10 lžic krupice
1 vejce
2 lžíce másla
Začínáme tím, že zeleninu, například květák, fazolky, mrkev a cibuli, nebo jiné druhy – cuketu, petržel, jarní cibulku a podobně – nakrájíme na malé kousky a přidáme zeleninu, která už na kousky je, například hrášek a kukuřici.
Povaříme ve vývaru nebo ve vodě, kterou okořeníme polévkovým kořením – pepřem, bobkovým listem a dosolíme.
Mezitím si připravíme krupicové nočky - deset lžic krupice a dvě lžíce másla utřeme s vejcem, solí a mletým muškátovým květem. Nakrájíme nadrobno jarní bylinky – pažitku, mladé lístky kopřivy, petrželku a řeřichu a vmícháme do těstíčka.
Malou lžičkou vykrajujeme nočky, které vhazujeme do vroucí polévky. Hotovou polévku můžeme dochutit ještě jednou hrstí bylinek a čerstvě pomletým pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.