Jak zpracovat dýně?

Typická podzimní plodina. Z těch větších dýní uvaříme opravdu cokoli, od polévek, přes přílohu k masům, pomazánky, náplně, sladké dezerty a koláče až k nápojům.

Abychom potenciál dýní využili naplno, je dobré znát pár tipů jak je skladovat, než je zpracujeme.

Při nákupu vybírejme dýně s neporušenou slupkou bez rýh nebo vrypů.

Zralá dýně má zaschlou stopku, ale pokud tomu tak není, nevadí. Dýně nám doma krásně dojde, říká pěstitelka dýní z Jaroměřic nad Rokytnou Ivana Vejtasová: „V suchu, v teple, ideální je strčit to doma pod kuchyňský stůl nebo v obýváku za gauč. Teplota má být nad 12 stupňů, tak to může být i nějaká teplá chodba. Dýně po utržení dojde, dozraje, rozvine se její chuť a je to úplně jiné, než když ji zpracujete čerstvě koupenou.“

Po nákupu stačí plně zralé dýně zpracovat do týdne, jinak můžeme počkat i měsíc. „Například nezralé dýně odrůdy sweet berry jsem nechala dozrávat měsíc a půl došla pod kuchyňským stolem tak krásně, že jsem nepoznala, jestli mám dýni, která byla původně zralá, a která nezralá,“ říká Ivana Vejtasová.

Některé druhy dýní vydrží i přes měsíc – v tom případě se občas podívejte, jestli se někde nekazí.

Velkou nakrojenou dýni můžeme v lednici nechat už jen týden, tak bychom ji měli zpracovat raději hned – buď nakrájet na kousky a zamrazit nebo rozvařit na pyré a sterilizovat.

autor: dak