Hruškový pudink s čokoládou
Na nadcházející víkend hledám vždycky buď nějaké složitější slavnostnější jídlo k obědu, nebo dezert, který by potěšil všechny členy rodiny třeba po takovém obědě.
Jednou z možností je využít sezónního ovoce, kterým jsou teď na podzim hrušky a připravit si z nich skvělý pudink ozdobený hořkou čokoládou. Budeme potřebovat tři větší hrušky, hrst rozinek, špetku soli, vodu, škrob a čokoládu.
- 3 hrušky
- hrst rozinek
- 200 ml vody
- špetka soli
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 g hořké čokolády
Nejprve si oloupeme a nakrájíme hrušky. Vložíme do hrnce s dvěma deci vody a spařenými rozinkami, které dobrotě zajistí sladkou chuť – tu podtrhneme malou špetkou soli, která jak vědí znalci už spoustu let, zvýrazní každou chuť.
Všechno společně povaříme, a až jsou hrušky měkké, rozmixujeme tyčovým mixérem. Zahustíme čtyřmi lžícemi škrobu rozmíchanými v trošce vody a znovu povaříme, aby pudink ztuhnul. Horký vlijeme do připravených misek a necháme vychladnout.
Nemusíme do ledničky, stačí jen chvíli počkat, než přestane pálit, protože tento dezert se dá jíst i teplý. Skvělé doplnění chuti hrušek je před podáváním polít každou porci pudinku rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.